• 'OP REIS' door Bert

  donderdagmorgen.  als de onschuld zelve lig ik in de serre -minding my own bussiness- als ik plots, onverwacht en zonder voorafgaande waarschuwing bij mijn nekvel word gegrepen.  heel de weg naar huis -best wel lang- word ik gedragen -wat wel leuk is want niet vermoeiend- en dan ! -ik had het kunnen denken- word ik in mijn reisbakje gestopt.  ik had ze de dag ervoor wel al bezig gezien, af en aan lopend met bakken en manden en telkens weer verdwenen ze in die grote witte doos.  en als ze dan uitverhuisd zijn, dan word ik in mijn bakje op de bank gezet en dan zegt 't vrouwke uitdrukkelijk : "voilà bertje, we gaan weeral op reis" 'op reis', geen flauw idee wat dat betekent.  en ik begrijp ook niet goed waarom ze er zo happy over doen.  we zitten met z'n drieën in een ruimte die eigenlijk maar groot genoeg is voor mij alleen! en soms begint alles met veel lawaai te daveren en te schommelen -dat lijkt me zeer gevaarlijk- maar dan moet ik altijd in mijn reisbakje, gelukkig.  in het begin weende ik heel de tijd -soms, als ik heel zielig doe, dan kan ik 't vrouwke zo wat bespelen, zodat ze me toch mijn goesting geeft- maar daar ben ik mee gestopt.  ik mag er toch niet uit en daarbij, zo slecht lig ik hier nog niet.  ik heb wèl -hoera- mijn eigen toilet!  chique hoor.  in een aparte ruimte, met een klapdeurtje.  soms doe ik of ik dringend moet en dan ga ik gewoon wat in die ruimte zitten.  in het donker.  er staat ook altijd wel wat rommel in die ruimte -soms écht gigantisch veel!- en dat kan verschillen van dag tot dag.  heel vreemd allemaal.  dus nà een hele tijd luidruchtig schommelen en daveren komt alles weer tot rust en zegt 't vrouwke "zo, si, bertje, we zijn thuis"  hier raakt ze me dus helemaal kwijt, want ik dacht dat 'thuis'  de plaats was waar ik éérst was!  maar bon, thuis voor mij is waar m'n eetbakje staat, en dat is vlak naast mijn slaapplekje -moet ik gelukkig ook niet delen- dus het maakt allemaal niet zoveel uit!Herschaalde kopie van S8000348 Herschaalde kopie van S8000347


  ah ja! zo vlak voor alles terug stil werd, hoorde ik 't bazeke tegen 't vrouwke zeggen "kijk daar! de pyreneeën! amaai, zo schoon hebben we ze nog nooit gezien!"  en 't vrouwke beaamde dat en er volgden vele o's en a's maar ik kan helaas niet zeggen waarover dit juist ging, want vanin mijn bakje op de bank zie ik eigenlijk alleen de andere bank... niet dat dit erg is, want ik heb toch meestal mijn ogen dicht.

  80003451 S80003441

   


   donderdagnacht is een verschrikking.  we liggen allemaal op ons slaapplekje als 't bazeke begint te bassen, maar te bassen!  ik weet zeker, als IK 's nachts ZO'n kabaal zou maken, ik zou nogal ne post pakken!  maar ja, wie-bennekik?  er werd door 't vrouwke zelfs niet gemopperd -waar ze anders toch wel goed in is- of zelfs maar eventjes gezucht.  heel vreemd allemaal.

  vrijdag is een rustig dagje.  ik heb veel slaap in te halen.  regelmatig word ik in mijn reisbakje gestopt, en als ik daarna naar achteren ga, is er steeds weer meer rommel bijgekomen.  zeer vreemd allemaal.  de nacht verloopt rustig.  vòòr we op ons slaapplekje gaan liggen zegt 't vrouwke :" en al uw pillekes pakken, hé, en hebt ge die nieuwe bollekes om op te zuigen bij de hand, niet gelijk vorige nacht, zunne!"  aha, er wordt dus toch gemopperd!

  zaterdagmorgen staan we op met een hondeweer.  goed gevonden trouwens 'een hondeweer'  wie dat bedacht heeft houdt vast evenveel van honden als ik -niet dus- want ik kan het u verzekeren, als er zo énen op bezoek komt -of god beware me : twee- dan moet ik mij altijd verstoppen of gaan lopen voor mijn leven en stiekum komen eten.  pfff!  le ras-le-bol des chiens!Herschaalde kopie van S8000342


    maar buiten dat rotweer dus valt er weinig te beleven.  we slapen wat, kijken wat tv, slapen nog wat meer en plots is het apero-time en heb ik het rijk voor mij alleen!

  Herschaalde kopie van S8000350

   


   ùren later zijn ze daar terug.  en ze hebben allerlei geuren bij : wijn, friet, paëlla, bier,... en ze praten honderduit over optredens, en veel volk, ambiance, 't lekker eten, en 't vrouwke zegt wel tien keer dat 't zo spijtig is dat ze haar fototoestel vergeten was en 't bazeke antwoordt daar telkens op dat hij dat niet verstaat, dat 't vrouwke d'er al van eergisteren over bezig is, over die schoon versiering en al en dat hij dus niet begrijpt dat ze dat vergeten was.  en uiteindelijk, uiteindelijk wordt het terug stil en kan ik verderdoen waarmee ik zo goed bezig was : slapen...

  Madiran

  http://www.lecanardgascon.com/fichiers/CG25-09.pdf


   

   zondagmorgen.  het is de eerste ochtend sinds ons verblijf in dit veel te kleine 'huis' dat 't bazeke eens op zijn plekje blijft tot er eindelijk wat zonlicht is.  en hij is nog niet goed en wel op of het begint.  "zeg, mogen we nu een uur langer slapen of een uur minder?  kijk eens hoe licht het al is" ('t vrouwke) "tja, om acht uur is het toch altijd al licht? (geeuw)"   -en dan volgt één van 't bazeke zijn beroemde monologen-  "ja, NORMAAL!  maar is het nu zeven uur of negen uur?  kan ik al naar de bakker of moet ik nog twee uur wachten?  wacht, zunne, 't is de bedoeling dat het 's avonds langer licht wordt, dus als het vroeger om acht uur donker werd, dan is het nu om negen uur donker, dus acht uur wordt negen uur.....ja! ik kan naar de bakker!"  en hij verdwijnt in de badkamer.  maar buiten het feit dus dat het uur verzet is, valt er weinig te beleven.  ik slaap wat, lig wat in de zetel.  en net als ik denk zo aan mijn negende dutje te beginnen, word ik in mijn reisbakje gezet en zijn we weer vertrokken voor een hele tijd schudden, schommelen en  daveren.  als het terug rustig is, wordt de televisie geïnstalleerd, maar het zijn herhalingen dus blijf ik liever op mijn plekje, slapen.

  maandag.  maandag wil ik eigenlijk zo snel mogelijk vergeten.  niet alleen staan we op een onmenselijk -onkattelijk?- vroeg uur op, ik ben ook nog zo stom om uit vrije wil in dat reisbakje te stappen en als 'beloning' mag ik er de rest van de dag in doorbrengen.   niet dat ik dat erg vind, erin slapen lukt al goed.  al is het wel storend, dat daveren, niet meer daveren, wel weer daveren, niet meer...sjonge..MAKE UP YOUR MIND!  uiteindelijk is het weer stil en word ik in mijn bakje naar buiten gedragen.  dit betekent maar één ding : home sweet home.... uh... hé mannekes...mijn eetbakje niet vergeten binnenzetten, hé!!!

  images.jpg

  0 comments
 • Guy zaagt weer...en hoe!

  er zijn grote werken aan de gang in Saint-Martin-des-Combes.  niet alleen wordt gans het gemeentehuis met de aanpalende woonhuizen verbouwd, ook de terreinen om en rond 'la mairie' krijgen een nieuw uitzicht.  omdat er ook enkele oude bomen zijn die verrot of in de weg staan, maken twee échte houthakkers hun opwachting.  ze gooien hun touw in een boom en enkele minuten later voeren ze boven in de kruin hun kunstjes met de kettingzaag uit.  Guy is niet uit hun buurt te slaan.  hij heeft een verdachte glinstering in zijn ogen.  "neen" zeg ik "NEEN! ge moogt génen houthakker worden!"  "maar allé," zegt hij, "ik kan dat zeker zo goed als die mannen!?!" "ja, dat zal wel," antwoord ik, " en ik wed dat ge ook nòg eens zo snel naar beneden kunt komen!"

  en dan moet er een boom geveld worden die zich gesplitst heeft en anders waarschijnlijk met één of andere rukwind tegen de vlakte zal gaan.  hij staat aan de andere kant van de beek, maar wel aan onze kant van de muur.  dus komen die mannen vragen of ze deze boom op onze grond mogen laten vallen.  "geen probleem," zegt guy, "maar dan is dat hout wel voor mij...?"

  Herschaalde kopie van S8000337

   

   

  Resized Resized Resized S8000338 en dus is Guy weer aan het zagen, ùren aan een stuk... dat wordt weer een hele berg brandhout...of maken we er iets anders mee???


  Herschaalde kopie van S8000340

  mag ik deze hebben, baaske? die ligt zo lekker!

  0 comments
 • hier zijn ze weer!

  alhoewel het me vorig jaar niet echt gelukt is en we onze plantjes voor de groententuin toen allemaal gekocht hebben, ga ik dit jaar toch weer zaaien.  fantastisch vind ik het, je stopt een piepklein tot redelijk groot zaadje in de grond, wat water, wat licht, wat geduld en kijk : daar zijn ze!

  Resized Resized S8000336

  Resized S8000335

   

  0 comments