• binnenmuren

    Aan het zetten van de binnenmuren is Guy vorig jaar al begonnen.  Eerst heeft hij daarvoor een smalle strook uit het bestaande beton gezaagd, daar waar de nieuwe muren moeten komen.  De schuur heeft vroeger varkentjes gehuisvest (inderdaad, de bestemming veranderd niet echt) en daarvoor is er een beton gegoten die sterk afwatert.  Onze binnenmuren moeten uiteraard waterpas staan, vandaar dat Guy in de verwijderde strook eerst plastiek gelegd heeft en er dan beton in heeft gestort die een mooie waterpas basis is voor zijn syporex muren.

    IMG_20161231_161738.jpg

    IMG_20170114_200626.jpg

    IMG_20170114_200648.jpg

     

    0 comments
  • colombages

    Alvorens Guy de muren aan de tuinkant kan dubbelen, moeten eerst de colombages opnieuw opgevuld worden. Vroeger deden ze dat met restjes stenen en klei.  Guy doet het met syporex.  Eerst heeft hij het oude materiaal verwijderd.  De onderste balk was rot, dus die heeft hij vervangen en de ruimte eronder opnieuw opgevuld met stenen.  Waar het raam zal komen, heeft hij ook balkjes geplaatst.  De syporex op maat snijden was mijn taak.  Later zal de syporex bedekt worden met crepy in een mooie okerige kleur.

    IMG_20171015_182313.jpg

    IMG_20171015_183907.jpg

    IMG_20171015_183921.jpg

    IMG_20171015_183926.jpg

    IMG_20171017_122522.jpg

    0 comments
  • Een wistjedatje of toch een fopje?

    "Weet je hoe het komt," vraagt Bruno, "dat ik nooit rugpijn heb?" Nee, dat kan ik niet weten. "Wel, dat komt omdat ik in mijn broekzakken wilde kastanjes heb zitten" ..... O...? Blijkbaar hebben wilde kastanjes een gunstige werking op je en één ervan is dat ze verhinderen, door 'straling', dat je rugpijn krijgt.  Hmmm...  Maar toch... Sinds een paar dagen loop ik dus ook rond met in elke broekzak een wilde kastanje.  Soms denk ik, hé wauw, het werkt! En soms denk ik, wat een larriekoek.  Maar ik doe ze toch niet uit mijn zakken.  Je weet maar nooit, hé?  En baat het niet dan schaadt het niet...

    IMG_20171012_124036.jpg

    0 comments
  • les vendanges

    Het oogsten van de druiven loopt ten einde.  Guy, die in Fougueyrolles ging helpen met het machinaal oogsten (hij reed met een tractor de geoogste druiven van het veld naar de pers) heeft al meer dan een week gedaan. Ikzelf ga aan mijn laatste week beginnen in Monbazillac. Dat is eens wat anders, oogsten om van die hele zoete wijn te maken.  De druiven moeten hiervoor 'rot' zijn.  Het zijn eigenlijk witte druiven, maar als wij ze oogsten zijn ze bijna zwart.  En stoffig. En degene die nog niet zwart en stoffig zijn, moeten we laten hangen voor een volgende passage.

    IMG_20171004_090835.jpg

    IMG_20171006_111512.jpg

    Eens de eerste vier dagen plukken (knippen) gepasseerd, past je lichaam zich aan en is de rugpijn zowaar verdwenen.  We hebben een toffe ploeg, de sfeer zit goed en er wordt gebabbeld en gelachen.  De vele nationaliteiten maakt het een kleurrijk allegaartje en je hoort verschillende talen.  Soms wordt me gevraagd te vertalen, van Engels naar Frans, of omgekeerd.  ...  Het buitenwerken doet me deugd.

    IMG_20171004_090840.jpg

    IMG_20171004_100959.jpg

    Nog één week alles geven en dan zit het er weer op.  Op naar het volgende jobke!

    IMG_20170928_124551.jpg

    0 comments